Pontos idő

időzónák

Mikor kell átállítani az órát 2022-ben?

 Mikor kell átállítani az órát 2022-ben?

Óraátállítás
Óraátállítás


Magyarországon, már 1916 óta örök kérdés, hogy mikor kell átállítani az órát? Az időpont mindig változik, így résen kell legyünk, hogy mindig pontosan járjon az óránk! Az óraátállítás procedúrája, már nem sokáig tart! Ugyanis az Európai Unió úgy döntött, hogy eltörli az óraátállítást 2024-ben. Az eredeti dátum 2021 lett volna, ám a vírushelyzet miatt ezt az időpontot áthelyezték 2024-re. Az továbbra is még kérdés, hogy Magyarországon a téli időszámítás, vagy a nyári időszámítás fog állandósulni. Természetesen addig még figyelnünk kell a nevezetes dátumokra. 


Pontosan mikor lesz az óraátállítás?

A nyári időszámítás kezdete: 2022. március 27. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát. Persze, azért nem muszáj beállítanunk az ébresztőóránkat, hogy pontosan átállítsuk be az órát, de a hivatalos időpontja ez. Ami pozitívumként elmondható az óraátállítás mellet, az az, hogy ilyenkor azért nem csak az órát állítjuk be pontosan, hanem a perceket is. Így legalább biztosan pontosan fog járni az óránk. Aki nem biztos a pontos időben, az „csekkolja” le itt a pontos időt!  


Miért állítgatjuk az óra mutatóját előre és hátra?

Röviden és tömören az energiatakarékosság miatt. Az elmúlt időkben azonban viták alapját képezi, hogy tényleg sikerül-e energiát megspórolnunk az óra tekergetésével. A feltételezhető pozitív hozadékai mellett, számos negatívumot is produkál. A teljesség igénye nélkül vegyük a legfontosabbat, az emberek bioritmusának a megváltozását. Mindenki számára ismert mondat, hogy 

„egy órával többet, vagy kevesebbet alszunk”! 

Továbbá a 18-ik században azzal indokolták az óraátállítás szükségességét, hogy ezzel csökkenthető a tüzelőanyag (szén) fogyasztása, elsősorban Németországban, Franciaországban. Illetve azzal indokolták még az óraátállítást, hogy ezzel növelhető az üzletek forgalma és csökkenthető a bűnözés. Az idő múlásával azonban ezek az érvek mind megdőlni látszanak.


Hol okoz nagy gondot az óraátállítás?

Nemrég esett néhány szó az otthonunkban történő óraátállításról. Ugye az nem okoz nagy gondot, ha nem tudunk hajnali 2-kor felkelni és beállítani a pontos időt, mert reggel erre van lehetőségünk. Nem történik semmi, ha ezt a lépést reggel végezzük el. Ám gondoljunk csak arra, mi történne, ha a vonatközlekedés és a légitársaságok is ilyen könnyelműen döntenének? Nos, az katasztrófához vezetne. Ebből kifolyólag az óraátállítás fontossága leginkább a közlekedésben mutatkozik. A pontos idő beállítása és a járatok ehhez történő szinkronizálása elengedhetetlen. 


Utazás óraátállításkor

Az első lépés, amikor vonatra, vagy autóbuszra szállunk, hogy ellenőrizzük a menetrendet. Igen, ám, de a menetrend, csak akkor ad nekünk pontos információt, ha megadjuk az utazásunk dátumát és pontos idejét. Ha szerencsések vagyunk, akkor nem pont óraátállítás időpontjában utazunk! De mi van akkor, ha pont akkor szeretnénk utazni, amikor az óraátállítás van? Milyen időpontot adunk meg pontos időnek? Az óraátállítás előtti, vagy az óraátállítás utáni időpontot? Nos, a menetrendek többsége (volán menetrend, máv menetrend, bkk menetrend, stb.) már intelligensen tudják kezelni ezt a szituációt. 


Meddig kell még állítgatnunk az órát?

Ahogy arról már szó esett, ez a fárasztó és figyelmet igénylő folyamat a jövőben már nem okozhat több gondot, addig viszont, izgatottan várjuk azt a bizonyos 2024-es dátumot, mikor realizálódhat az óraátállítás procedúrájának a vége. Addig még kitartás mindenkinek, figyeljük a pontos időt, nehogy lekéssünk valamilyen fontos dologról! :-) 


Aki többet szeretne megtudni a nyári időszámításról és az óraátállításról, keresse fel a wikipédia oldalát, ahol bővebb információt talál!