Pontos idő

időzónák

Pontos idő meghatározása gyertyaórával

 Pontos idő meghatározása gyertyaórával

 

Pontos idő
Gyertyaóra


A pontos idő meghatározása nem csak napjainkban igényünk, de a múltban is fontos szerepet töltött be. Viszont a technika még nem volt olyan szinten, hogy ezt egyszerűen kivitelezzék és minden háztartásba bejuttassák. Az idő mérésére és a pontos idő meghatározására a gyertyaóra szolgált. De mi is ez a gyertyaóra?

A gyertyaóra, ahogy az a nevében is jelezve van, gyertyából készült óra. Igen ám, de mégis hogyan működik? Az idő múlását a gyertya égési ideje határozta meg. Egy henger alakú gyertya bizonyos szakaszai fix idő alatt égtek el. Felosztották egyenlő részekre, és egy-egy szakasz elégése után telt el 1-1 óra. Ilyen egyszerű az egész!


Jogosan tehetjük fel a kérdést, hogy honnan tudták, hogy a gyertya bizonyos szakasza, az pontosan egy óra alatt ég el? Hát onnan, hogy annak ellenére, hogy a technológia nem volt kiemelkedő, ez nem jelentette azt, hogy ne lettek volna mechanikus órák. A mechanikus órákkal szinkronizálták a gyertyaórákat. Azaz lemérték, hogy 1 óra alatt, mennyit ég a gyertya, majd ott bejelölték. 

Természetesen a gyertyaórák térhódításának egyik legfontosabb faktora, az olcsósága volt. Olcsóbb volt egy gyertyát beskálázni (vagy egy gyertyatartót venni, ami már eleve tartalmazza az óraskálát), mint venni egy méregdrága mechanikus órát! 


Történetét tekintve a gyertyaórák elterjedésének áttekintése a következő: 

Feltehetően a középkori Európában terjedt el, elsősorban Angliából és Nagy Alfréd nevéhez köthető. Szélesebb körben a 9-ik században terjedt el IX.Lajos idejében. A gyertyaórákat tűzórának is nevezték, abból kifolyólag, hogy az idő múlása égéssel történik. Elsősorban a kolostorokban a szerzetesek használták, miközben olvastak, vagy írtak. 


Gyertyaórák fajtái:

Hangjelzést adó gyertyaórák: A gyertyába fémgolyókat helyeztek, és amikor a gyertya a megadott szakasznál égett, a fémgolyók a gyertyából kiestek. A kieső fémgolyók egy fémtálkába hullottak és így hangjelzést is szolgáltattak.


Illatosított gyertyaóra: A gyertya bizonyos szakaszai illatosított viaszt tartalmaztak, és amikor az égés elérte a meghatározott szakaszt, akkor az égés során felszabadultak az illatanyagok.  


Olajlámpa óra: Az olajlámpa óra, hasonlóan működött, mint a gyertyaórák. Viszont itt nem a gyertyák hossza csökkent, hanem a lámpában lévő olaj. Ahogy fogyott az olaj (az égés következtében), úgy csökkent az olaj a lámpából, és a rajta lévő skála jelezte az idő múlását. 


Ezek az időmérő eszközök két hasznos funkciót láttak el. Világítottak és mutatták a pontos időt!