Pontos idő

időzónák

Pontos idő rádióvezérelt órák

Pontos idő rádióvezérelt órák

 
Pontos idő rádióvezérelt órával

Milyen témákról esett szó eddig a http://pontosido-timeis.blogspot.hu –n?

  1. Pontos idő és az idő összefüggései 
  2. Időzónák a világon
  3. Óraátállítás (óra átállítás). Mikor kell átállítani az órát? 
  4. Pontos idő szinkronizálás az internet segítségével
  5. Hogyan mondjuk azt más nyelveken, hogy: Mennyi az idő? Hány óra van? 
  6. Munkaszüneti napok és a tanév rendje 2016 - 2017 
  7. És azt is megtudhattuk, hogy Hány óra van most Budapesten 


Ebben a cikkben a rádiójel vezérelt órákról teszünk néhány említést.

Bizonyára az Ön háztartása is tele van órákkal, időmérő eszközökkel. Biztos van Önnek is faliórája, amely hagyományos és biztos van néhány digitális óra is. Óra van a tűzhelyen a mikrón a mosógépen a dvd lejátszón a mobiltelefonon a kezünkön, stb. De melyik mutatja a pontos időt? Lehet nem lövök nagyon mellé, ha azt mondom, hogy szinte egyik sem. 
Ennek mi az oka? Az órák, akármennyire is profi szerkezetek, többségük, hajlamos arra, hogy siessen, vagy késsen pár tized másodpercet, majd idővel pár másodpercet, abból pár perc és akár óra is lehet. Feltételezem, nem sok ember otthonában elérhető az atomóra. De mégis akkor milyen megoldással élhetünk, hogy megtudjuk a pontos időt? Hogy ne késsünk el a munkahelyünkről, vagy egy találkozóról? Nos, a megoldás a rádióvezérelt (vagy rádiójel vezérelt) órák.

Hogyan mérik a pontos időt a rádióvezérelt órák?


Kiindulási pont egy atomóra, melyhez csatlakoztatva van egy rádióhullám adó. A vételhez szükség van egy olyan órára (karórára), mely alkalmas ezeknek a rádió jeleknek a vételére. Az atomórára kötött rádióadó, bizonyos időközönként elküldi a pontos időt rádióhullámok segítségével és az óráink ez alapján szinkronizálódnak. Ennek köszönhetően a háztartásainkban, de akár a kezünkön lévő karóra is, atompontos lesz.

Hogyan mérik a pontos időt a GPS (Global Positioning System) berendezések?


A GPS jelekkel működő berendezések is hasonló elven működnek, mint a rádióhullámú eszközök. További előnye, hogy akár több műholdról érkező jelet is képesek feldolgozni, ezáltal még pontosabb a szinkronizálás. 

Milyen frekvenciát használnak a rádióvezérelt órák?


A pontos idő hosszúhullámon, vagy rövidhullámon érkezik az óráinkhoz, URH (például RDS alkalmazásával), vagy mikrohullámú a GPS esetében.

Hogyan kell beállítani a pontos időt a rádióvezérelt órákon?


A pontos idő beállítása nagyon egyszerű! Olyannyira, hogy hozzá sem kell nyúlni, mert minden automatikusan történik. A rádióadó küldi a pontos idő jelet, az óra vevőberendezése ezt érzékeli és automatikusan szinkronizálja a pontos időt. 

Akkor mégis mit lehet beállítani egy ilyen órán? 
Az időzóna beállítható, de akár automatikusan is érzékeli, hogy melyik időzónában vagyunk, és ez alapján történik a pontos idő beállítása.
Az ilyen órák nagy előnye, azon kívül, hogy mutatja a pontos időt, automatikusan átáll a téli időszámításra és a nyári időszámításra.

Mitől függ a rádiójel vezérelt órák pontossága?


1. A legfontosabb tényező, hogy a rádiójelet küldő berendezés atomórája mennyire pontos. Tehát a küldött információban (rádióhullámban) mennyire pontos az idő?

2. Mennyi időt vesz igénybe, míg a generált pontos idő rádióhullám az adótól a vevőig elér. 

3. A fogadott pontos idő jel, a készülékünkön (rádióvezérelt óra), milyen gyorsan képes frissülni?

4. Mennyire pontos és gyors az óránkban lévő kvarckristály a szinkronizálás folyamatában?

Tehát ezek a tényezők befolyásolják azt, hogy háztartásunkban mennyire pontos az idő.