Pontos idő

időzónák

Pontos idő professzionális szinten

Pontos idő professzionális szinten

 
A kép csak illusztráció! Forrás: www.commons.wikimedia.org

A pontos idő mérése egy olyan szintre emelkedett, melynek köszönhetően nem csak emberöltőben beszélhetünk, hanem milliárd éves mértékkel. Pontosabban 5 milliárd évig méri a pontos időt a JILA labor által készített atomóra, számol be egyik cikkében az érdekes világ. 

Ez az eddig létrehozott legpontosabb atomóra a világon. Igaz jogosan merül fel az a kérdés, hogy vajon az ilyen sokáig pontosan járó atomóra, biztonságban van a Földön? 

Ki fogja megvédeni a földrengésektől, a hurrikánoktól, és egyéb természeti katasztrófáktól? Talán az űrben nagyobb biztonságban lenne? 

Ezek már csak puszta költői kérdések! A lényeg, hogy olyan atomórát alkotott a világ, mely akár 5 milliárd éven keresztül is mutatja a pontos időt.

Ezentúl, nem kell attól félnünk, hogy elkésünk a munkából, vagy nem tudjuk mennyi a pontos idő. Elméletileg ez az atomóra, akár addig is pontos lehet, míg a Földünk létezik. 

Reméljük, azért még ettől is tovább bírja. 

A szerkezetet, azaz az atomórát a Colorado-i Egyetem és a NIST szabványügyi kutatói alkották.

Miért jobb ez az atomóra, mint a többi?


Nos, az „átlagos” atomórákban céziumatomokat használnak arra, hogy mérjék a pontos időt, viszont ebben az atomórában stronciumatomokat használnak. Ennek köszönhetően ez az atomóra a világ legpontosabb idejét méri.

Most már van 5 milliárd évig üzemelő atomóránk, mely professzionális szinten méri a pontos időt, már csak azt kell elérni a tudósoknak, hogy feltalálják a hosszú élet elixírjét, hogy ezt az atomórát az utolsó percéig élvezni tudjuk. :-)