Pontos idő

időzónák

A pontos idő meghatározása óra nélkül

A pontos idő meghatározása óra nélkül

 
Hány óra van?

Régebben az emberek, nem foglalkoztak annyira azzal, hogy mennyi a pontos idő. Figyelték a Nap járását, figyelték az állatok viselkedését (kakas kukorékolása) és jobban hagyatkoztak a biológiai órájukra. Nem siettek a munkahelyeikre, amikor felébredtek, akkor mentek intézni a dolgaikat. 

Aztán az idő múlásával egyre nagyobb hangsúlyt fordítottak a pontosabb idő meghatározására, de még ekkor sem volt égető fontosságú az óra használata. A templomok harangozását figyelték, és az alapján tudták, hogy mikor van dél, mikor van este. Ekkoriban még a Nap járásának figyelése is központi helyet foglalt el a hétköznapi ember időmeghatározásában. 

Ahogy múlt az idő, tovább finomodott az emberek pontos idő utáni vágya. Ezért a templomokra nagy órákat helyeztek el, és akik szerették volna tudni, hogy hány óra van, ők a felpillantottak a templom tornyára és leolvashatták a pontos időt, akár percre pontosan is.

Majd telt-múlt az idő és a világ szabályozása úgy diktálta, hogy egyre fontosabb lett az, hogy mindenki tudja, hogy hány óra van. A munkahelyekre pontosan kellett érkezni, nem hunytak szemet a késések felett. Ezért a nagyvárosok egy érdekes alternatívát találtak ki. Pontos idő automatákat állítottak a nagyobb városokba. Ezek a pontos idő automaták úgy működtek, hogy össze voltak kötve a központi idő-meghatározó egységekkel. Amikor az emberek kíváncsiak voltak a pontos időre, nem kellett mást tenniük, mint bedobni az automatába egy meghatározott összegű pénzérmét és ellenszolgáltatásként az automata megmondta a pontos időt. Nagyon népszerűek voltak ezek az automaták. 

Majd ezt a pontos idő automatát váltotta le a telefonon hívható idő meghatározó szolgáltatás. 
Természetesen a világ folyamatosan fejlődik és az újabbnál újabb és persze ingyenes szolgáltatások miatt, ezeknek az automatáknak a fénykora lejárt.

Egyre több helyen jelentek meg a nagy fényújságok, időkijelző panelek, melyek valós időben és ingyenesen mutatták az időt mindenki számára. Természetesen ezzel egy időben térhódítást nyert a kvarc karórák világa is. Így már senki sem volt hajlandó többet fizetni azért, hogy megtudja, mennyi a pontos idő?

Ön megtudja állapítani a Nap állásából, hogy hány óra van? Ne csaljanak, ne figyeljék az órát! :-)